
Pumpkin Pie Herbata zielona

Złota dynia Herbata czarna

Herbata oolong (zwana też ulungiem, herbatą niebieską, turkusową, szmaragdową, a nawet smoczą) jest pozyskiwana z liści i pąków wiecznie zielonego krzewu Camellia sinensis.
Herbat oolong to najszersza i najbardziej wszechstronna kategoria herbat, , mieści się między zieloną a czarną herbatą. Niektóre herbaty oolong mogą być prawie całkowicie utlenione, przez co są bardzo zbliżone do czarnej herbaty, podczas gdy inne są zielone i jasne.Pierwsze sadzonki pojawiły się w południowo-wschodniej prowincji Chin – Fujian. Obecnie, dzięki żyznym glebom i sprzyjającemu klimatowi, najlepszej jakości herbatę oolong pozyskuje się z Tajwanu i Chin.
Herbata oolong ma znaczący wpływ na organizm. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga jakość snu, ma działanie anty hiperglikemiczne, poprawia mikro biom jelitowy, może hamować wzrost komórek raka, zmniejszać stan zapalny naczyń, może pomóc w ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi jak Parkinson, zmniejszyć ryzyko udaru, poprawić gęstość mineralną kości, a do tego jest doskonałym wspomagaczem utraty wagi. Badanie wykazało, że herbata oolong może pomóc w zmniejszeniu wywołanego dietą wysoko-tłuszczową przyrostu masy ciała, lipidów wątrobowych i masy białej tkanki tłuszczowej.
Optymalna temperatura parzenia oolongów to około 90-95ºC. Używamy jednej łyżeczki suszu na filiżankę i zaparzamy od 1 do 5 minut. Chcąc zwiększyć moc naparu, dodajemy więcej liści, ale nie wydłużamy czasu parzenia.
Ulungi można zaparzać wielokrotnie, nawet do kilku razy. Za każdym razem wydłużamy czas parzenia o 30–60 sekund.
Specialty Coffee są to najlepsze gatunkowo kawy.
Proszę Zaloguj się najpierw.
Zarejestruj sięUtwórz darmowe konto aby dodawać ulubione przedmioty.
Zarejestruj się