
Ziarnista 100 % Arabika - kawa świeżo palona.
Kawa arabika uprawiana w centralnej części wyspy Sumatra zwanej Lingtong Nihuta blisko wulkanicznego jeziora Toba.
Kawa ta przetwarzana jest metodą na mokro co daje mocniejszy smak ziarnom kawy Indonezja. Kawa zbierana jest w większości ręcznie przez cały okres wegetacji.
Metoda przetwarzania kawy na mokro - owoce wlewa się do dużych zbiorników z wodą. Ziarna dobrej jakości, pozostają na dnie, a z wodą spływają przez płyty gniotące. Zostają pozbawione miąższu i łusek. Po tym procesie następuje fermentacja ziaren kawy.
Następnie odbywa się proces suszenia na słońcu. Cały proces wpływa na intensywny smak ziaren kawy arabika.
Kawa Indonezja Sumatra Lintong charakteryzuje się - pikantnym ostrym zapachem, wyczuwalne nuty owoców, karmelu i gorzkiej czekolady. Smak wyważony, idealna do espresso, kawiarki.
Charakterystyka:
Wysokość upraw - 1000 - 1600 m.n.p.m.
Moc - mocna i intensywna
Kwasowość - niska
Kraj / Region - Indonezja Java/ Lintong Nihuta
Profil palenia - średni do ciemnego
Obróbka ziarna - myta na mokro
Polecany sposób parzenia - Kawiarka, ekspres ciśnieniowy i przelewowy
100 % ARABIKA SPECIALTY COFFEE z Palarni kawy Macedonia. Świeżo palona kawa w małych ilościach w sposób tradycyjny chłodzona powietrzem.