Herbaty Czarne Czyste

Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.

Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.
Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:

  • Pekoe,
  • Orange Pekoe,
  • Flowery Orange Pekoe

- różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.

Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.

Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.

Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej

Aktywne filtry

Yunann Black

Cena 6,90 zł
Doskonałej jakości herbata czarna o dużych, ciemno-brązowych liściach. Charakteryzuje się unikalnym dymnym aromatem i naparem w brązowym kolorze ze świetlistą, złotą poświatą. 

LONG ZHU AAA

Cena 11,00 zł
Long Zhu AAA - chińska herbata zbierana ręcznie zwinięta w małe kulki, które mocno się rozwijają. napar z tej herbaty jest uznawany przez specjalistów za prawdziwy specjał....
Pokazano 1-4 z 4 pozycji

Filtruj według