Herbaty Czarne Czyste

Filtruj według
11,00 zł
Yunnan Golden Dynasty Herbata czarna. Duże mięsiste tipsy po zaparzeniu przybierają gigantyczne rozmiary. Mocny głęboki kolor naparu, pełna swoistego aromatu specyficznego dla tego gatunku, charakter i smak czynią ją...
7,90 zł
Yunann Black Herbata czarna. Doskonałej jakości herbata czarna o dużych, ciemno-brązowych liściach. Charakteryzuje się unikalnym dymnym aromatem i naparem w brązowym kolorze ze świetlistą, złotą poświatą. 
18,00 zł
Long Zhu AAA - chińska herbata zbierana ręcznie zwinięta w małe kulki, które mocno się rozwijają. Napar z tej herbaty jest uznawany przez specjalistów za prawdziwy specjał. Wzbogacony jest charakterystycznym mlecznym...
11,00 zł
Darjeenling Herbata czarna. Czarna herbata wspólna nazwa dla herbaty, przeważnie czarnej, pochodzących z prowincji Dardżyling.Uprawa zapoczątkowana przez Brytyjską Kompanię Wschodnio-indyjską, sprowadzono z Chin...

Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.
Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:

  • Pekoe,
  • Orange Pekoe,
  • Flowery Orange Pekoe

- różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.

Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.

Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.

Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.

Dowiedz się więcejShow less

Menu

Dla klienta

Utwórz darmowe konto aby dodawać ulubione przedmioty.

Zarejestruj się