Ziarnista 100 % Arabika, specialty - kawa świeżo palona.
Nowa Gwinea Peaberry uprawiana jest na żyznych glebach wulkanicznych.
W porównaniu do innych kaw Peaberry ta ma wyjątkowo intensywny aromat z nutą czekolady i karmelu.
Zawiera więcej kofeiny niż tradycyjna arabika. Bez goryczki. Nazwa ziarna peaberry oznacza jego kształt przypominający perłę.
W owocu kawowca zostały uformowane zamiast dwóch jedno ziarno.
W takim procesie wzrostu ziarno kawowca jest bardziej zwarte i posiada pełniejszy smak.
Charakterystyka:
Wysokość upraw - 1520 - 1600 m.n.p.pm.
Moc - średnia duża zawartość kofeiny
Kwasowość - średnia
Kraj / region - Nowa Gwinea / Papua
Profil palenia - średni
Obróbka ziarna - na mokro
Polecany sposób parzenia - ekspres ciśnieniowy, tygielek, tradycyjnie.