Kawa ziarnista 100 % Arabika - kawa świeżo palona.
Jemen jest producentem kawy już od 800 lat, kawa Mocha przez wiele wieków była wzorcem dla całego świata kawy. Jemen obok Etiopii jest uważany za ojczyznę kawy, ale to właśnie Jemeńczycy jako pierwsi zasadzili kawę i stworzyli podstawy do tego, że kawa stała się napojem numer 1 na świecie.
Kawa z Jemenu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jemen Mocha Matari jest to kawa premium wśród arabik specialty, jest wzorem dla klasycznego smaku kawy. Pierwszy eksport kawy z Yemenu odbył się z portu Mokha, kiedy to Holendrzy kupili od lokalnego kupca w worki zielonego ziarna do Holandii, Indii i Persji. Pierwsza sprzedaż kawy w Europie odbyła się właśnie w Holandii. Nazwa Jemen Mocha pochodzi od nazwy portu na wybrzeżu Morza Czerwonego.
Kawa Jemen rośnie wysoko w górach powyżej 1800 metrów. Produkcja tej kawy jest niewielka ( pakowana w worki po 30 kg ) zarezerwowane dla najlepszych arabik.
Wyczuwalny aromat to cytrusy ,owoce egzotyczne, ciemna czekolada, pikantny smak.
Kawa Jemen Mocha Matari z naszego skepu z kawą i herbatą to gwarancja świeżości, aromatu i jakości ziaren arabika.
100 % ARABIKA SPECIALTY COFFEE z Palarni kawy Macedonia. Świeżo palona kawa w małych ilościach w sposób tradycyjny chłodzona powietrzem.
Wyrażenie "Specialty Coffee" miało swoje początki w 1974 roku w Tea & Coffee Trade Journal. Jest najlepsze jakościowo ziarno, produkowane w specjalnym mikroklimacie, bez defektów. Kawy specialty posiadają minimum 80 punktów w stu punktowej skali, które przyznają wykwalifikowani Q graderzy.
Charakterystyka:
Wysokość upraw - 1800 - 2000 m.n.p.m.
Moc - intensywna
Kwasowość - średnia
Kraj/ region - Jemen / Bunny matar
Profil palenia - średni
Obróbka ziarna - naturalna
Polecany sposób parzenia - tygielek, eksrpes cisnieniowy i przelewowy, french press, kawiarka
100 % Arabika . Kawa z Jemenu, jedna z najlepszych na świecie kaw. Kawa o aksamitnym smaku bez goryczki. Delikatna kwasowość. Świeżo palona z nutą czekolady i cytrysów