Herbaty Jest 59 produktów.

Podkategorie

  • Herbaty Czarne Czyste

    Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
    Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.
    Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:

    • Pekoe,
    • Orange Pekoe,
    • Flowery Orange Pekoe

    - różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.

    Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.

    Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.

    Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej

  • Herbaty czarne...
  • Herbaty Białe

    Cesarz Hui Hong z dynasti Song wysyłał dziewice ktore ukończyły czternaście lat do pracy na plantacje herbaty...
    Dziewczęta musiały pracować w absolutnym milczeniu i codziennie zmieniać jedwabne rękawiczki, które ubierały jedynie po to, by nie uszkodzić delikatnych listków wierzchołkowych. Współcześnie przepisy dotyczące zbioru herbaty nie są tak bardzo restrykcyjne, ale dla lepszych gatunkowo białych herbat liście nadal zrywane są ręcznie. Reguła jest prosta: pączek oraz pierwszy i drugi listek wierzchołkowy, to jedyne części krzewu camellia sinensis, które mają prawo znaleźć się w białej herbacie. Wczesną wiosną, gdy krzewy herbaciane na plantacjach położonych w prowincji Fujian wypuszczają młode pędy, a pączki nie są jeszcze w pełni rozwinięte, przeprowadza się pierwsze zbiory. Zerwane liście wystawia się na działanie słońca, ale nie zwija się ich, tak jak w przypadku innych herbat, tylko ogranicza ich przetwarzanie, by nie sfermentowały i zachowały swoją naturalną świeżość.
    Sekret białej herbaty tkwi właśnie w elegancji jej smaku. Każdy, kto choć raz miał okazję jej spróbować, nie zapomni łagodnej słodyczy i subtelnej cierpkości, które pozostawiła na jego podniebieniu. Delikatna, biała herbata różni się jednak od swojej zielonej konkurentki brakiem trawiastego posmaku. Jednym słowem, podobnie jak zrywające ją dziewczyny, jest czysta i właśnie z tego względu należy obchodzić się z nią delikatnie. Dlatego do zaparzenia używamy wody miękkiej, a napar podajemy w kruchych, porcelanowych filiżankach.
    Kluczem do otrzymania wysokiej jakości naparu jest zagotowanie wody do „białego wrzenia”, czyli momentu, w którym ilość pęcherzyków gwałtownie wzrasta, a powierzchnia wody ulega zmętnieniu (ok. 70°C). Taka woda jest bogata w tlen i w pełni wydobywa walory smakowe herbaty.
    Biała herbata nie byłaby tym, czym jest, bez jej rozlicznych właściwości zdrowotnych. Napar, oprócz sporej ilości witaminy C, zawiera końską dawkę polifenoli, dzięki którym ma właściwości antyoksydacyjne (opóźniające proces starzenia i zmniejszające ryzyko zachorowań na raka). Wzmacnia również układ odpornościowy. Ponadto najnowsze badania ujawniły, że biała herbata jest w 100% bardziej skuteczna od herbaty czarnej i zielonej w wysuszaniu wolnych rodników, które powodują zmarszczki. Z tego powodu wzbudziła żywe zainteresowanie przemysłu kosmetycznego, co zwiększyło ceny tej i tak najdroższej herbaty na świecie.

  • Herbaty Zielone Czyste

    Herbata zielona jest najstarszym napojem świata. To jeden z najstarszych napojów znany w Chinach co najmniej od ponad 4500 lat. Powszechnie też uważano Chiny za ojczyznę herbaty, ale obecnie już wiadomo, że w tym samym czasie drzewa herbaciane rosły dziko w górskich dżunglach północno-wschodnich Indii (Assam), Birmy, Wietnamu i Laosu oraz na południowych stokach Himalajów. Chociaż dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codzienny, w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku. Na europejskich stołach nie zagościła jednak zbyt długo. Za sprawą Anglików, którzy zalali cały kontynent herbatą czarną - sfrementowaną, jej zielona siostra popadła w niełaskę. Obecnie jednak, wraz ze wzrostem świadomości o zdrowym odżywianiu, zielona herbata w Europie ma coraz większe znaczenie. Jej spożycie w Niemczech, Francji, Włoszech i Anglii w ciągu ostatnich lat wzrosło aż trzykrotnie. 

    WŁAŚCIWOŚCI: chroni przed zawałem serca, łagodnie stymuluje krążenie, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy reguluje procesy trawienne.

    SKŁADNIKI: garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość kofeina (zwana teiną), mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk), witaminy (A,B1,B2,C, E, K), olejki eteryczne

    DZIAŁANIE: ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną- pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy), przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe.
    Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu). Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych). Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych). Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej). Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
    Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych). Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).

  • Herbaty zielone...

    Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermenacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu.
    W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym.
    Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
    Herbaty zielone - są to herbaty niefermentowane, które oprócz działania konsumenckiego posiadają szereg walorów profilaktyczno - leczniczych:

    • Zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów
    • Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
    • Obniżają poziom cholesterolu
    • Przeciwdziałają stresom
    • Chronią przed zawałem serca
    • Hamują próchnicę
    • Korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego
    • Oczyszczają organizm z toksyn
    • Mają wybitne właściwości przeciwwrzodowe
    • Chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek
    • Polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego
    • Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem
  • Rooibos

    Miejscem, gdzie dojrzewa zielony, jak również czerwony Rooibos, jest zachodnie wybrzeże południowej Afryki.
    Nawet rdzenni mieszkańcy tego regionu używali krzewu Rooibos do wytwarzania herbaty. Roślina ta jest uprawiana od 1930 roku. Krzew rośnie do wysokości około 1,5 metra. Rooibos smakuje łagodnie i ma świeży, owocowy smak. Nie zawiera kofeiny ani cukru, ale ma dużo fluoru, żelaza, potasu, miedzi, jak również witaminy c i flawonoidów.
    Podobnie do czarnej herbaty, Rooibos przechodzi kompletny proces fermentacji (utleniania komórek liści poprzez kontakt z tlenem). W procesie tym uzyskuje typowy czerwono-brązowy kolor.

  • La Pacho

    La Pacho jest w Brazylii ulubionym roślinnym środkiem leczniczym stosowanym przeciwko licznym chorobom takim jak:

    • przeziębienia,
    • grzybicze schorzenia jelit,
    • alergia,
    • infekcje,
    • problemy trawienne 

    W celu uzyskania herbaty La Pacho, zbiera się wewnętrzną część kory z „Tabebuia impetiginosa”.
    Naturalnym miejscem pochodzenia drzew są lasy tropikalne środkowej i południowej Ameryki, gdzie okres ich życia sięga nawet 700 lat. Nowoczesne badania laboratoryjne z południowej Ameryki pozwoliły na poznanie tajemniczej siły leczniczej herbaty. Dzisiaj wiemy, że zawiera żelazo, potas, magnez, cynk. Ponadto zawiera składniki antybakteryjne i przeciwwirusowe.
    Herbata może być zastosowana do wzmocnienia sił obronnych organizmu i jego odtrucia.
    La Pacho w przeciwieństwie do herbaty czarnej, nie zawiera żadnych składników pobudzających. Także przy ciężkich chorobach organicznych jak na przykład rak. Jest herbatą stosowaną jako środek wspomagający i wzmacniający.
    Jest coraz więcej informacji o tym, że zawarty w herbacie olej zapachowy może wzmacniać terapię antyrakową.

  • Yerba Mate

    Wiecznie zielone drzewa paragwajskiej herbaty mają owalną koronę i jasnoszary pień o średnicy do 30 cm.
    Jej liście są owalne i dorastają do 20 cm długości i 8 cm szeokości. W czasie kwitnięcia, wyrasta od 30 do 40 białych kwiatów z czterema listkami na każdym. W czasie południowoamerykańskiej zimy (maj-wrzesień), najlepiej dwuletnie gałęzie są obcinane.
    Mate jest popularnym napojem w Ameryce Południowej, który jest sporządzany z zaparzenia posiekanych i wysuszonych liści. Napar jest żółto-zielony, w zależności od tego jak jest silny. Zawiera kofeinę, teobrominę oraz olejki eteryczne. Ponadto, witaminy A, B1, B2 i C.
    Napar może być parzony wiele razy. Pamiętajmy, aby woda używana do parzenia nie była wrząca.

  • Herbaty Czerwone Pu-Erh

    Herbata PU-ERH - Chińska herbata czerwona o ziemistym smaku i zapachu.
    Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.
    Nie należy jej słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości:

    • Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu):
    • Obniża poziom cholesterolu
    • Pomaga w koncentracji
    • Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
    • Hamuje zmiany miażdżycowe
    • Poprawia pamięć
    • Reguluje przemiany materii
    • Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
    • Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
    • Przyspiesza trawienie alkoholu
    • Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
    • Reguluje działanie układu pokarmowego
    • Ma właściwości moczopędne
    • Obniża ciśnienie
    • Wzmacnia organizm
  • Herbaty Owocowe

    Mieszanki owocowe od wielu lat są świetnym uzupełnieniem dla czarnych i zielonych herbat aromatyzowanych.
    Dawniej były używane jako swoisty lek na wiele chorób, obecnie tworzą własny ważny segment nierzadko najbardziej popularnych herbat w naszych sklepach.
    Mieszanki owocowe nie zawierają kofeiny ani garbników, a zatem są łatwe do przygotowania i stanowią idealną alternatywę dla młodych i starszych.
    Są uniwersalne, można je pić zimne i gorące. Mogą również być połączone z innymi napojami. Herbaty owocowe są nie tylko idealnym napojem na letnie miesiące, ale można je pić o każdej porze roku.
    Oprócz klasycznych mieszanek owocowych na bazie hibiskusa, oferujemy również mieszanki owoców na bazie gruszek oraz daktyli.

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 59 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 59 elementów
Designed by New Media Design