Matcha to zielona chińska herbata w proszku, która jest podobno najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Około dwóch tygodni przed zbiorami krzewy herbaty są osłaniane przed słońcem, dzięki czemu ich wzrost jest spowolniony. W tym czasie liście nabierają bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone, a potem starte na intensywnie zielony proszek.
Matcha jest skarbnicą antyoksydantów, przez co może chronić nas przed nowotworami, nadciśnieniem, chorobami serca oraz cukrzycą
Jedna filiżanka herbaty matcha ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty. Poza tym matcha jest od niej 137 razy bogatsza w antyoksydanty, dzieje się tak dlatego że pijąc herbatę matcha, nie łykamy jedynie naparu, który powstał z wysuszonych liści zielonej herbaty, lecz starte na pył liście herbaty.
Jedna filiżanka tej herbaty dostarcza niemalże tę samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy.
Matcha działa również odprężająco. Jeśli wydłuży się czas parzenia herbaty do 5-8 minut, zyska ona właściwości odprężające, które zawdzięcza L-teaninie. Jak wynika z badań, L-teanina ma działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój.
Płaską łyżeczkę matchy należy wsypać do miseczki, zalać 150-200 ml wody o temperaturze 70-80 st. C (nie wrzątkiem!), a następnie mieszać miotełką lub małą trzepaczką kuchenną szybkimi ruchami do momentu rozpuszczenia się proszku i uzyskania na powierzchni herbaty pianki.
Opakowanie 100gr, Kraj pochodzenia: Chiny