Herbaty zielone aromatyzowane
Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermenacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu.
W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym.
Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Herbaty zielone - są to herbaty niefermentowane, które oprócz działania konsumenckiego posiadają szereg walorów profilaktyczno - leczniczych:
- Zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów
- Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- Obniżają poziom cholesterolu
- Przeciwdziałają stresom
- Chronią przed zawałem serca
- Hamują próchnicę
- Korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego
- Oczyszczają organizm z toksyn
- Mają wybitne właściwości przeciw-wrzodowe
- Chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek
- Polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego
- Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem